A kézi készítésű szőttesek

A csomózás nélkül készült szőnyegek, szőttesek két fajtáját ismerjük. Ezzel az eljárással készült kelmék általában kevesebb anyagot és kevesebb munkát is kívánnak meg.

A csomózás nélkül készült szőnyegek

A csomózás nélkül készült szőnyegek, szőttesek két fajtáját ismerjük. Ezzel az eljárással készült kelmék általában kevesebb anyagot és kevesebb munkát is kívánnak meg.

KILIMEK (KELIMEK) kilim

A szövött termékek egyik elterjedt fajtája a kilimek (egyes szóhasználatban:kelimek). Szövésüknél legalább két fonalrendszert alkalmaznak: a lánc (hosszirányú) és a vetülék (keresztirányú) fonalak keresztezésével. Ezek a kelmék lényegesen könnyebbek a csomózott szőnyegeknél, így például a nomád életformában bizonyos funkciók betöltésére is alkalmasabbak. Jó példája ennek az úgynevezett slicctechnikával készülő kilimek, amelyeknél a vetülékszálakat (más néven leszövőszálakat) nem az anyag egészében szövik be, hanem a minta- vagy színelemnek megfelelően véget érnek vagy visszafordulnak, így a szövés összekötés nélkül marad.

SAM_3199

Ezzel a módszerrel a melegebb időjárásban funkcionálisan használhatóbb eredményt kapnak, mert a keletkező függőleges rések, más néven sliccek biztosítják a hatékonyabb szellőzést. Ezzel azonban némileg gyengíthetik az anyagot.A „slicctechnika” elkerülésére, ezáltal sűrűbb struktúra elérésére országonként, tájanként több módszer is ismeretes. Pl. Afganisztánban speciális minták alkalmazása vagy szomszédos anyagterületek összekapcsolása, míg Törökországban a közös láncfonal beiktatása jellemző. A teljesség igénye érdekében meg kell említeni, hogy mára újabb és újabb alternatív eljárások jelennek meg a slicctechnika modernizálására első sorban a mai Irán területéről (Siraz). (Érdekesség, hogy az európai kézi szövésű szőnyegek elterjedt fajtája a torontáli néven vált ismertté.)

SZUMÁK szumak

A szövött termékek másik elterjedt fajtája a szumák. A monda szerint a szumák technika a Kaukázusból ered, pontosabban egy homokviharban elpusztult egykori település nevéből származtatható. Ebben az eljárásban tipikus a felvetőszálak áthurkolása. A vetülékszál 3-4 felvetőszál felett áthaladva 1-2 felvetőszál alatt átbújtatva és az elindított irányba visszafordítva halad tovább.

unama_carpet-res

Talán a legelterjedtebb szumák eljárás a „halszálkás” mintázatú, amelyben soronként váltva ellentétes irányból vezetik be a sorokat. Ez az eljárás képviseli a legerősebb szövési technikát, így várható élettartama is a legnagyobb. A szumák eljárással szőtt szőnyegekben gyakran előfordul más szövési technika kombinációja is.

Szeretne elsőként értesülni a legújabb híreinkről és linformációinkról?

Cikkeink hasonló témában

AZ interjú

Ez nem mese, ez a valóság!!

Közel-Keleten a Szőnyegek Élnek.

Ezek érdekelhetnek még

Ez is érdekes lehet

Állatszőr eltűntetése szőnyegből

×
×

Cart