Afgán gasztronómia

Forrás: hetek.hu

Az afgánok országában, vagyis Afganisztánban szinte még érezni a levegőben Dárius és Nagy Sándor leheletét. Az emberek vendégszeretete is ősi időket idéz, akár nomádok hívják a sátrukba az utast, akár városi családnál vagy éppen étteremben étkezik.

Eperjesi Ildikó írása

A magas hegyláncok sziklaszorosaiban akkoriban is fegyveresek voltak, hogy védjék az országot. Észak felől a cári birodalomtól, délről pedig a britektől. Afganisztán ugyanis a legfontosabb hadi és kereskedelmi útvonalak kereszteződésében feküdt, hiszen Perzsia, India és egész Közép-Ázsia jól megközelíthető innen. Marco Polo pedig a Selyemúton, a világ modern kor előtti legkiterjedtebb kereskedelmi útvonalán jutott el a mai Afganisztánba. „Vitéz harcosokat” látott, és megfigyelései szerint a férfiak „egy tíz tenyér hosszú, körbecsavart vásznat” viseltek a fejükön. A híres olasz utazó időt szentelt az afgán dinnye méltatásának is.

A főzés és étkezés rendkívül fontos szerepet tölt be az afgán kultúrában. A váratlan vendég is számíthat arra, hogy pillanatok alatt terülj-terülj, asztalkám kerül elé. A nem ritkán rendkívül alacsony asztaltól, ami mellett kényelmesen le lehet heveredni, lehetetlen éhesen felállni. Ez presztízskérdés minden család számára, anyagi helyzetétől függetlenül.

agents-of-venice-banner

Az sem ritka azonban, hogy a földre terítenek le egy nagy terítőt, és ezen folyik a tálalás. A család egyik fiatal tagja réz mosdótálat és vízzel telt kancsót hord körbe, hogy a jelenlévők kezet mossanak. Szappant is kap mindenki, és egy kendőt, amivel megszárítkozhat. Utána a terítő megtelik kenyérrel, fűszerrel, étvágygerjesztőkkel, aztán a főételekkel, salátával, rizzsel és gyümölccsel.

Az afgán konyha elsősorban a rizsre épít, valamint a búzára és más gabonafélékre, amelyek megteremnek az országban. Az afgán ételek a mediterrán konyhára emlékeztetnek, de ha lehet, még több gyümölcsöt, zöldséget és diót használnak.

Kashmiri_Kahwa

A legfontosabb alapanyagok: koriander, kardamom, aszalt gyümölcsök, vöröshagyma, fokhagyma, szőlő, menta, sáfrány, gránátalma, burgonya, paradicsom, sajt és joghurt (az európai embernek azt tanácsolják, hogy óvatosan közelítsenek az itteni joghurthoz, mert az ő gyomra nem biztos, hogy úgy reagál, mint a helyieké…). A sáfránynak alighanem még fontosabb szerep jut a közeljövőben, hiszen úgy hírlik, az afgán máktermesztőket arra bátorítják, hogy álljanak át a sáfrány termesztésére, amelynek szintén magas az ára a világpiacon.

Kurkuma

A húsok közül a bárány és a csirke a legnépszerűbbek Afganisztánban. A kenyeret nagy agyagkemencében sütik. Három fajta kenyeret fogyasztanak: a nan ovális és vékony, az obinon vastag és kerek, a lavas pedig vékony, ropogósra sütött kenyér. A sárga rizsből, bárányból, sárgarépával, sáfránnyal és mazsolával készített 36+ot az afgán konyha csúcsának tartják, és egyben nemzeti eledelnek. Csak különleges vendégeknek, különleges alkalmakkor tálalják, például esküvőkön. A letit kismamáknak kínálják, mivel könnyű az emésztése és magas a tápértéke. A doh uborkából, mentából készül, és forró nyári napokra ajánlják, a mehit pedig újévkor, vagyis Novroz idején fogyasztják.

A muszlim hagyományoknak megfelelően alkoholt nem szolgálnak fel, helyette az afgánok csájt, vagyis teát iszogatnak, akár teázókban is. Az igazsághoz persze az is hozzátartozik, hogy az afgánok nem ragaszkodnak kőbe vésett receptekhez, vagyis a hozzávalók mennyiségét ki-ki ízlése szerint változtatja. Vagyis ugyanazt az ételt aligha lehet ugyanabban a változatban különböző helyeken megtalálni, hiszen a kreativitás hozzátartozik az afgán főzési kultúrához.

Szeretne elsőként értesülni a legújabb híreinkről és linformációinkról?

Cikkeink hasonló témában

A CSOBI ZIEGLER TÖRTÉNETE RÖVIDEN

AZ interjú

Ezek érdekelhetnek még

Ez is érdekes lehet

E-havi nyomtatott PR cikkeink

×
×

Cart

Regisztráljon a kedvezményekért!

Legyen Ön is a Kabiri család tagja! Készítsen felhasználót, és értesüljön elsőként a legújabb ajánlatainkról, kedvezményeinkről, és egyéb híreinkről!