Gyakran ismételt kérdések

Kérdés esetén szakértő kollégáink szívesen
állnak az Ön rendelkezésére, az üzletben, vagy telefonon is.

A kézzel csomózott gyapjú szőnyegek egytől-egyig egyedi szőnyegek. Nincsen két egyforma, maximum hasonló mintájú, hasonló színekkel játszó szőnyegek léteznek, azonban egy kis hibát, egy szignót, vagy egy jelet (szándékosan) elrejtenek, ami a művész, a szőnyegkészítő egyediségét idézi. Ez az egyediség megmutatkozik a szőnyegek méretében is. A kézi csomózott szőnyegek fő anyaghasználata a gyapjú, azonban a gyönyörűen kidolgozott selyem szőnyegekből sincsen hiány.

A gépi szőnyegek általános méretűek, gyártósorról jönnek le, többnyire viszkóz alapú, műszálas kivitelben készülnek, de létezik gépi gyapjú szőnyeg is. Már a modern technikának köszönhetően minőségben is megállják a helyüket. Szép mintavilággal, szép színekkel készülnek, azonban míg a kézi csomózott szőnyegek értékállóak, mondhatni egy életre szólnak, sajnos a gépi szőnyegek könnyebben elhasználódnak egy idő után.

A kézi csomózott szőnyegek értékét több tényező határozza meg. Példaként, a csomószám sűrűsége, a gyapjú minősége, a származási hely, a különleges tulajdonságai. Főleg a csomószám sűrűsége határozza meg, hogy mennyire részletes, kidolgozott a szőnyeg mintázata. A gyapjú minősége felel a szőnyeg finomságáért, hogy mennyire kellemes tapintású. Ezeken felül az árat nagyban befolyásolja, hogy új, újszerű, vagy régi szőnyegről van-e szó, a gyapjú színezéke, hogy növényi festésű, vagy szintetikus.

  • A gyapjú, mint alapanyag nagyon jól szigetel. Ezért is alkalmazzák szívesen falra a gyapjú szőtteseket. Padlóra a csomózott gyapjúkat, de egyaránt lehet mindkét fajtát földre is és falra is használni. Keleti kultúrákban, nomád életvitelnél gyakran használják sátordíszként, illetve szigetelésként „ajtó” helyett.
  • A gyapjú egyik fő tulajdonsága, hogy létezik egy természetes kosztaszító hatása. Például, ha sáros cipővel végig sétálunk rajta, a megszáradást követően egyszerűen le lehet söpörni, vagy porszívózni, ezért nagyon könnyen tisztíthatók.
  • Sokkal nehezebben kopik, használódik el. Nagyon strapabíró és rugalmas szőnyegek.

Egyaránt értékesítünk új (főleg afgán származású) szőnyegeket, régi (tisztított-fertőtlenített) és felújított szőnyegeket is! A régi szőnyegek általában beszámítással, csere lehetőséggel kerülnek hozzánk, melyek maximálisan ki vannak fertőtlenítve, tisztítva, ugyanis csak így kerülhet az üzletbe a többi szőnyeg közé. Természetesen a régebbi szőnyegek ára is kedvezőbb.

Mivel léteznek szintetikus és a már egyre kevesebb helyen készült növényi festésű szőnyegek, főleg ebből ered a színkülönbség, azonban előfordulhat nagyobb sávban váltakozó színkülönbség is. Ezeket vagy a gyapjú hiánya okozza, tehát egy sávban más színű gyapjúval pótolják, vagy szándékosan tesznek bele „hibát” és azért használnak más színt néhány helyen.

A képalkotó berendezések és a különböző minőségű megjelenítők, mint pl. monitor, vagy telefon kijelzőjének színhűsége nem miden esetben felel meg a valóságnak. Árnyalatnyi eltérések lehetnek.

Új szőnyegek esetén a gyapjúszálak hullhatnak, mert a készítés során maradhatnak a csomók között olyan szálak, amik beragadtak, de használattól függően ez a jelenség rövid időn belül fokozatosan megszűnik. A csúszás vékonyabb szőnyegeknél szokott problémát okozni, viszont ez is egy-két héten belül megszűnik, amint a szőnyeg felveszi a szoba síkját, alakját. Kelim szőnyegek esetén szoktunk ajánlani csúszásgátló hálót.

Üzletünkben több ezer szőnyeg található, melyek többnyire kézi csomózású szőnyegek és egyedi darabok ezért nagy odafigyelést igényel a szőnyegek adminisztrációja. Katalógust nem vezetünk, a weboldalra viszont folyamatosan töltjük fel a termékeket. A legnagyobb választék azonban az üzletben található, tekinthető meg.

Természetesen biztosítjuk ezt a lehetőséget is. Előzetes egyeztetés alapján, kötelezettség nélkül!

Tisztelt vásárlóink! Tájékoztatjuk Önöket, hogy az oldalon szereplő esetleges elírásokért felelősséget nem tudunk vállalni. Kérjük telefonos értesítésünk esetén egyeztessenek futárunkkal. Áraink időközben is frissülhetnek, a weboldal adatai tájékoztató jellegűek.