Tisztítási tanácsok

Hasznos tanácsok

Egy gondosan ápolt szőnyeg több nemzedéken át megőrizheti varázslatosan szép küllemét és hosszú éveken át üde színfoltja maradhat a lakásnak.

A kézi csomózású perzsaszőnyegek a többi szőnyeghez hasonlóan időközönkénti tisztítást, illetve karbantartást igényelnek. Ennek elmulasztásával a szőnyeg elveszítheti eredeti fényét, gyönyörű színvilágát. A kézi csomózású perzsaszőnyegeknél kizárólag a kézi tisztítása és esetenként a kézi mosás ajánlott.

18622255_1345862878825558_2467558679771122313_n

Gépi mosáskor a durva eljárás és a vegyszeres kezelés tönkreteheti a gondos kézi munkát, a csomószerkezetet és a színek esetében előfordulhat az egymásba folyás.

Jó tanács: Érdemes mosás előtt egy kisebb felületen próbát végezni. Az alábbiakban felsorolunk néhány javasolt tisztítási eljárást:

Tisztítás ruhakefével – ez az eljárás a legmegfelelőbb és a legkíméletesebb tisztítási forma. Először a szál ellenében, majd a szál irányában kell átkefélni a szőnyeget (havi gyakoriság).

Tisztítás porszívóval – ügyelni kell, hogy a leggyengébb fokozaton végezzük a műveletet, mert a túl erős szívó hatásra megsérülhet, illetve tönkremehet a szőnyeg (heti gyakoriság).

Foltok eltávolítása (kóla, ketchup, kávé, vörösbor, fagylalt)

Ha valamiért folyadék kerül a szőnyegre, a nedvességet azonnal fel kell itatni a szőnyeg szálai közül, mert fontos, hogy a nedvesség ne jusson át az alsóbb rétegekbe. Dörzsölni nem szabad, mert növekszik a folt és károsodik a szőnyeg. Ha már felitattuk a folyadékot, hideg vizes benedvesített ruhával nyomkodni kell a foltot a szélétől befele haladva. Ezt addig kell ismételni amíg a folt eltűnik. Ezután egy vízzel hígított ecetes ruhával átnyomkodjuk a foltot, így nem folynak össze a színek. Tisztítás után minél hamarabb meg kell szárítani a kezelt felületet, ventilátorral vagy hidegre állított hajszárítóval. Szárítás alatt többször át kell kefélni a szőnyeget, de a legutolsó átkefélés mindig szálirányba történjen.

carpetmain_2540879k

FIGYELEM: Forró vizet és lúgos mosószert soha ne használjon tisztításhoz!

Zsír és olajfoltok eltávolítása érdekében forduljon szakemberhez!

FONTOS! A selyemszőnyegek házi tisztítása nem ajánlott!

Moly: akkor jelenthet problémát, ha a szőnyegek nincsenek mindennapos használatban (pl. falon van vagy szekrényben). Védekezés a moly ellen: havonta 1x átkefélni a szőnyeget, levendulát kell mögé tenni, kerülni kell a nedves falra való felrakást.

Mivel a szőnyegek komolyabb tisztítása nagy szaktudást igényel, ezért az itt felsorolt tippek és tanácsok csak általános irányelveket tartalmaznak, a tisztítás minden esetben az Ön felelősségére történik!

Tisztítás erős szálú ruhakefével:

A kézi csomózású perzsaszőnyegek esetében ez az eljárás a legmegfelelőbb és a legkíméletesebb tisztítási forma. Először a szál ellenében célszerű átkefélni a szőnyeget, majd pedig a szál irányában. Ezt a műveletet havonta egyszeri gyakorisággal ajánlatos végezni.

Megjegyzés: a tisztításhoz természetes anyagból készült erős szálú kefét ajánlunk.

Tisztítás porolóval:

A nagy felületű porolóval történõ finom, laza ütögetés is kíméletesen tisztítja a szőnyegeket. A portalanítás után a szõnyeg mindkét oldalát át kell kefélni a fentebb már leírt módon.

(Megjegyzés: a porolóval a szõnyeg bolyhos felületét és nem a hátulsó felét kell ütögetni).

Tisztítás porszívóval:

A porszívóval történõ tisztításkor ügyelni kell arra, hogy a porszívó leggyengébb fokozatával végezzük a műveletet, mert a finom kézi csomózások a túl erõs szívó hatásra nagyon könnyen megsérülhetnek és a szõnyeg tönkremehet. Gyenge fokozaton bármilyen gyakoriságú tisztítása megengedett.

Coffee-Stain-on-Carpet

A színek kifakulása:

Ez egy általános probléma, bár a perzsaszõnyegek színintenzitására egy rövidebb ideig tartó (pár napos) napoztatás nem jelenthet veszélyt. A tartós napsütésnek kitett szõnyegek esetében azonban elõfordulhat a kifakulás.

(Jó tanács: Ha az ablakból bejövõ fény csak a szõnyeg egyik felét éri, érdemes havonta átforgatni a szõnyeget, hogy mind a két felét egyformán érje a nap, így elkerülhetõ a felemás kinézet. Természetesen, ha mód van rá, inkább kerüljük, hogy a szõnyeg túl erõs napfénynek legyen kitéve).

Foltok:

A foltok mindig komoly problémát jelentenek egy szõnyeg életében. Eltávolításuk nagy odafigyelést igényel, ezért csak indokolt esetben ajánlott a házi orvoslás.

A viasz és a rágógumi eltávolítása:

Plasztik zacskóba csomagolt jégkockákkal, meg kell keményíteni a viaszt vagy a rágógumit. Ezután egy életlen késsel óvatosan le kell kaparni a szennyezõ anyagot. A maradék viaszt egy, a foltra helyezett nedvszívó anyaggal és a rongyra tett meleg vasalóval lehet eltávolítani (nem lehet forró a vasaló).

A zsír és olajfoltok eltávolítása:

Az ilyen típusú szennyezõ anyagok eltávolítása nagyon körülményes. Ezért ilyen esetben javasoljuk, hogy forduljon szakemberhez.

FONTOS!

Egyes szõnyegek, mint például a selyemszõnyegek házi tisztítása nem ajánlott.

Hosszabb idõre történõ elrakás:

– fontos, hogy csak kitisztított szõnyeget érdemes hosszabb idõre eltenni

– tisztítás után a lazán felgöngyölt szõnyeg közé helyezzünk molyirtó labdákat

a szellõzés biztosítása érdekében len vagy pamut zsákot használjunk, amelyet aztán be kell varrni (a nylon kerülendõ).

Ha profi tisztításra vágyik válasszon minket:

www.kabiriszonyeghaz.hu

Szeretne elsőként értesülni a legújabb híreinkről és linformációinkról?

Cikkeink hasonló témában

AZ interjú

Ez nem mese, ez a valóság!!

Közel-Keleten a Szőnyegek Élnek.

Ezek érdekelhetnek még

Ez is érdekes lehet

Az ókori “világbirodalmak II.rész

×
×

Cart